Відтепер, як виявляється, за допомогою системи «Рубіж», яка діє на постах ДАІ автомобіль можуть заарештувати не тільки у боржника, а й у власника, який ні Державі, ні виконавчим органам, які її представляють нічого не винен. Такий випадок і стався зі мною позавчора - 17.05.2012р.
На посту ДАІ в Кам’янець-Подільську я був зупинений інспектором, який повідомив мені радісну новину – мій автомобіль підлягає арешту за борги, як мені сказали, власника (я керую по дорученню) транспортного засобу. Дзвоню до нього і кажу – що ж ти, нєхароший чєловєк, зі своїми боргами не можеш розібратися, а я маю страждати. Він мені – вибач, але я нікому нічого не винен і з Державними Виконавчими Службами (ДВС) ніяких справ не мав. Сам він проживає в Кіровограді, автомобіль зареєстрований на нього там же.
Продовжую виясняти на посту ДАІ звідки ж дані про арешт за борги з’явились в тій базі. І вияснив що перед рідною Державою (як з’ясувалось пізніше до Пенсійного Фонду) завинив товариш, який керував цим авто тимчасово по генеральному дорученню ще аж в 2005-2008рр і який проживає в Котовську Одеської обл.
Для того щоб з’ясувати чому ДВС Котовська наклала арешт на майно, яке до боржника на данний момент ніякого відношення немає, на посту ДАІ, а також на телефоні Гарячої Лінії Держ. Департаменту ДАІ мені було запропоновано поїхати туди самому і вияснити це питання (трохи автобусом, трохи поїздом - «близька дорога»). І не просто поїхати!!! А ще й привезти з виконавчої служби документ з мокрою печаткою про те, що боржник всі борги погасив і нічого Державі не винен, інакше автомобіль не віддадуть! Як вам??? Навіть якщо б приїхав сам власник, на якого він зареєстрований і який нікому нічого не винен, все-одно не віддадуть, бо цей автомобіль по базі данних підлягає арешту. Кажуть – можете подати в суд і чекати (тільки не сказали скільки місяців) розгляду справи.
Можете собі уявити мій стан на той момент…
Поїхав я в Котовськ. Той товариш, як порядна людина зрозумів мене і заплатив борг в той же день і приніс квитанції про сплату в ДВС Котовська. Я прийшов в ту виконавчу службу, розповів про ситуацію, яка склалась з арештом майна, яке боржнику не належить, приніс справку з їхнього ж МРЕВ, що данний автомобіль за таким-то таким не числиться. Думав що мені випишуть документ з мокрою (як просили в ДАІ) печаткою, та де там… Кажуть – треба зачекати підтвердження з банку про сплату, бо квитанції їм чомусь не підходять. Чекав майже до кінця вчорашнього дня (п’ятниця). Підтвердження не прийшло. Запропонували їхати на вихідні додому (Вінницька обл.), а в понеділок приїхати знову.
Як саме все закінчиться, напишу по завершенні цієї тяганини.
А написав я це тут для того щоб попередити на тільки тих хто їздить по дорученню, а й самих власників автомобілів про те, щоб не забували що в країні бардак і потрібно бути завжди готовими до ситуації, коли вам скажуть на одному з постів ДАІ – "Вашу машину заарештовано за борги якогось невідомого (а може й відомого) героя, вимітайтесь з неї і їдьте собі доводьте що Ви не осел".
Я, наприклад, до такого готовий не був. Тому й поїхав в холодну дощову погоду додому з пересадками (120 км) в тапочках і в майці.
Всім Удачі і не попадати в такі ситуації!